Over ons


Honderden persoonlijke ontmoetingen vonden plaats in de huiskamers van de ouderen. In onze schoolprogramma’s halen we leerlingen uit de school en nemen ze mee naar het huis van de oudere, daar zitten ze als junior interviewers, tussen de oude foto’s op het zijtafeltje, met thee en koekjes.. Waar begin je? En wat doe je als de oudere geëmotioneerd raakt?
Gedurende al die interviews wordt empathie geboren, vooroordelen doorbroken en het verleden wordt gedeelde geschiedenis van de buurt waar we allemaal in leven, wonen en werken. Wat gebeurde er tijdens de oorlog in het appartement boven de Albert Heijn waar je elke dag je boodschappen doet? En hoe was het voor de migrant in de jaren ‘60 om voor het eerst kerstmis te vieren bij buurman Henk aan de overkant?
Bijna 3000 leerlingen interviewden ouderen en volgden ons masterclasses programma. En werden opgeleid om de verhalen door te vertellen als nieuwe Erfgoeddragers. De jonge Erfgoeddragers zijn de officiele sprekers bij herdenkingen en in de media. Zij delen persoonlijke verhalen over migratie in mijn buurt, Tweede Wereldoorlog en het koloniale verleden. Yasmine (14) uit de Diamantbuurt is Erfgoeddrager van Hennie (89) en Hassan (12) uit Amsterdam Noord is Erfgoeddrager van Jan. Zij beloofden het oude verhaal mee te nemen hun leven in, en blijven deze vertellen.