Over ons


In mijn Buurt: Leren door ontmoeting

 

Stichting In mijn Buurt staat voor leren door ontmoeting tussen jong en oud. Sinds 2015 koppelen wij basisschoolleerlingen aan ouderen met als doel begrip voor de ander te creëren en vooroordelen te doorbreken. Tijdens persoonlijke ontmoetingen interviewen de kinderen ouderen over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals koloniaal verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog. In workshops leren de kinderen hoe zij zelf de verhalen kunnen doorvertellen.

Dit ontmoetingsonderwijs, waar inmiddels ruim 3000 kinderen aan deelnamen, is een nieuwe manier van leren. Niet de leerboeken staan centraal, maar het contact tussen verschillende generaties en de persoonlijke historie van mensen in de eigen buurt. Aan het eind van het programma ontvangen de leerlingen de titel Erfgoeddrager, waarmee ze beloven verantwoordelijkheid te nemen voor het verhaal van de oudere en hun buurt.

 

Samenwerkingspartners

We voeren onze onderwijsprogramma’s uit in samenwerking met de volgende partners:

4 en 5 mei Comité Amsterdam
Stadsarchief Amsterdam
Amerpodia
Indisch Herinneringscentrum
Educatie Studio
Synthese
Iepen Up
Tumba
Stichting Tijdgeest
Amsterdam Museum
Amsterdam Toren
Stadsschouwburg Amsterdam
Tropenmuseum

Wie

In mijn Buurt werkt met een hoofdkwartier en zelfsturende buurtteams die alle projecten zelf opzetten en runnen. Ieder buurtteam wordt geleid door een ‘buurtleider’ die samenwerkt met een lokaal team bestaande uit fotografen, journalisten, schrijvers, speech coaches, historici en docenten.

Hoofdkwartier

Minka Bos, directeur
Bjorn Uyens, zakelijk leider
Christine de Pee, office management, projectbegeleider Nederland, buurtleider Zuid
Hielke Visser, boekhouding
Evelyne Draaijer, projectbegeleider Nederland, buurtleider Noord
Zeraja Terluin, buurtleider Oost en Centrum
Marjolijn Heijnen, trainer buurtteams Nederland
Shirley Brandeis, buurtleider (Nieuw-)West, lesmateriaal, social media
Glynis Terborg, buurtleider Zuidoost
Vasco Neering en Klaas van der Linden, website
Ronnie Kroes, publiciteit

De foto’s op deze site zijn o.a. gemaakt door Marloes Barnhoorn, Shirley Brandeis, Mariet Dingemans, Femke Doove, Ingrid de Groot, Saskia Gubbels, Auke van der Hoek, Annelies Kruk, Inga Powilleit, Mirjam Schut, Nancy Siesling, Mildred Theunisz, Clementine Vrooland, Sanne Westeneng en Yvonne Witte.

Buurtteams

Er zijn buurteams actief in: Alkmaar, Amsterdam, Bergen (NH), Den Haag, Broek op Langedijk, Leeuwarden, Limmen, Schiedam, Terschelling, Lekkum, de Zaanstreek en Wageningen. Wij breiden dit jaar het programma uit naar meerdere plaatsen in Nederland, neem contact met ons op bij vragen of als je interesse hebt om het programma in jouw gemeente te starten.

Creative Commons-Licentie
Alle beeld en tekst op deze site valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie

Social Media


Meer zien van onze programma's en op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op social media:

Contact


Heb je een vraag aan ons? Wilt u meedoen als verteller, als basisschool, of een bijdrage leveren door een interview te begeleiden? Neem contact op, we helpen graag verder.

+31 6 816 834 18

NL41 TRIO 0254 753892